Smieklu diena 2022 – VISU GADU JOKUS KRĀJU…

Smieklu dienas sarīkojums “Visu gadu jokus krāju, smieklu dienā izsmējos” Stelpes skolā notika 1. aprīlī – dienā, kad tiek atcelta lielākā daļa Covid-19 ierobežojumu. Lēnām un piesardzīgi cenšamies radināt sevi pie domas, ka atkal drīkstam priecāties. Dīvaina sajūta atrasties sarīkojumā bez sejas maskas pēc vairākiem gadiem, kad tas bijis liegts.

Tomēr katra sajūtās šobrīd mīt karš Ukrainā. Grūti par to nedomāt. Katru atkalredzēšanās sarunu caurvij šī realitāte. Jūtu, ka šīs sajūtas kļūst vieglāk nest, kad esam kopā, kad atļaujamies pasmaidīt, uzdziedāt, uzdejot.

Īpašu uzvedumu ar nerātniem jokiem bija sagatavojis Stelpes amatierteātris “Re-mēs te!”, vadītāja Dagmāra Venclova. Jestras dziesmas dziedāja sieviešu vokālais ansamblis “Nianse”, vadītāja Iveta Grantiņa. Ar sadzīviski piparotu priekšnesumu uzstājās deju kolektīvs “Stelpe”, vadītāja Lāsma Skābuliņa. Traģikomisku stāstu par to, kā mīlas lietās atbrīvoties no konkurentēm, izstāstīja mūsu viesi – Jaunsaules teātris “Laucis”, vadītāja Inga Cepure.

Par smieklu dienu. Sandras Neliusas raksts – relīze.

Gudrs ģīmis vēl nav prāta pazīme. Vislielākās nejēdzības tiek strādātas tieši ar šo sejas izteiksmi. Pasmaidiet taču, kungi!” Šos vārdus filmā “Tas pats Minhauzens” saka Oļega Jankovska atveidotais varonis. Jūtu, ka sākoties Ukrainas karam, tie atgādina man, ka labs joks palīdz pārdzīvot pat šausmas un postu.

Kā akmenī kaltas kara noziedznieku sejas, kad kārtējo reizi redzam tos televīzijā paziņojam kaut ko “gudru”. Turpretī Ukrainas aizstāvji pat ciešanās un nāves briesmās nepārstāj plēst jokus. Man šķiet, ka tie iebrucējus reizēm ķer pat spēcīgāk par raķetēm. Spēja smieties liecina par spēku un nesalauztu garu.

Šajā laikā jūtu mūsu tautu vienotu un saliedētu kā nekad agrāk. Ik dienas personīgi piedzīvoju cildenu, nesavtīgu līdzcilvēku rīcību. Tie velta savu laiku, līdzekļus un sirds degsmi, lai palīdzētu tiem kara šausmu skartajiem, kas raduši patvērumu mūsu vidū.

Man šķiet, ka nemaz īsti neapzinājāmies paši, cik līdzjūtīgi, krietni un dāsni spējam būt skarbā brīdī. Bet mēs cits cita plecu jutīsim vēl ciešāk, ja kopā ļausimies dziesmu un smieklu varai. Tāpēc aicinu ikvienu smelties mierinājumu un atpūtu vieglā, dzīvespriecīgā sarīkojumā – smieklu dienas koncertā, kas notiks 1. aprīlī plkst. 19.00 Stelpes skolā.

Sandra Neliusa, Stelpes pagasta kultūras pasākumu organizatore

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *