2022.03.13. – Sarīkojums Ukrainas atbalstam – relīze

Dziesmu vairogs atsita bultas,

Dziesmu skaņa pārņēma troksni,

Dziesmu vara aizdzina karu,

Tautu izglāba dziesmu gars.

/Auseklis /

DZIESMA UN MĪLESTĪBA UKRAINAS VAROŅIEM

Svētdien, 13. martā no plkst. 11.00 parkā pie Vecumnieku tautas nama notiks sarīkojums “Ukrainai ar mīlestību – katrai balsij vieta”. Aicinām ikvienu Bauskas novada skatuves mākslinieku – profesionāli, amatierkolektīvu vai individuālu izpildītāju – pieteikt programmai vienu priekšnesumu – dziesmu, deju, dzejas lasījumu, iedvesmas stāstu vai liecību.

Priekšnesumi jāpiesaka iepriekš pa tālruni 26346081 (Sandra).

Mums dzīvē ļoti veicies – neesam piedzīvojuši karu. Nebija arī nācies gaidīt kādu pārnākam. Līdz aizpagājušajā svētdienā abi ar dzīvesbiedri stāvējām Bauskas rātslaukumā, lai pirmo reizi mūžā sagaidītu … autobusu no kara.

Sagaidījām meiteni, tuvu radinieci, kura bija paspējusi pamest Kijevu, pirms tās ielas pārpludināja bēgļu straumes. Viņas stāsti par ukraiņu tautas ciešanām, varonību un pašas pārdzīvoto lika mums sajust tuvo karu skaudrāk un reālāk nekā ziņu raidījumi.

Jutām, ka mūs pārņem tik spēcīgs sajūtu vilnis, ka draud mūs nosmacēt. Tur bija viss – bēdas, bezspēcība draudošo briesmu priekšā, dusmas, bet arī cerība un prieks par meitenes laimīgo atgriešanos.

Tobrīd sapratām, ka nedrīkstam to apspiest un paturēt sevī. Bet ko mēs varam darīt? Mēs varam rīkoties, lai mūsu pārdzīvotais palīdz izplatīties vienotības garam, tādam kā 1991. gada janvāra barikādēs.

13. martā plkst. 11.00 pulcēsimies pie Vecumnieku tautas nama – latvieši, ukraiņi, krievi, baltkrievi, lietuvieši, ebreji – visi. Tikai divas tautas ir pasaulē – Cilvēki un … tie, kas spridzina slimnīcas un bērnu dārzus.

Uz improvizētas skatuves ar savu vēstījumu nepārtrauktā virknē kāps novadā un valstī pazīstami mākslinieki, politiķi, amatpersonas, novada amatiermākslas kolektīvi, vienkārši iedzīvotāji, kas vēlēsies dalīties ar savu stāstu.

Dalību sarīkojumā jau apliecinājuši INGUNA KALNIŅA, INDRA BURKOVSKA, ANDRIS DAŅIĻENKO, VALDIS ZILVERIS, JĀNIS PAUKŠTELLO, SABĪNE BEREZINA, KRISTĪNE DINA BITĒNA, ATVARS SIRMAIS, vokālā ansambļa DZEGUZĪTE mazo bērnu grupa, Biržu kultūras centra folkloras kopa SIAUDELA.

Dziesma, deja, dzeja, stāsti ir spēcīgi ieroči. Tos mēs liksim lietā ne vien lai paustu atbalstu ukraiņiem, bet arī lai stiprinātu paši sevi un vienotību savā starpā.

Egils Neliuss

Stelpē

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *