TARKŠĶI svin Meteņus pie Stelpes skolas

11. februārī pie Stelpes skolas notika Meteņiem veltīts muzikāls brīdis kopā ar Iecavas kultūras nama folkloras kopu “Tarkšķi”.

Zālienā smags, ciets sniegs. Vietām puskusuša ledus pleķi kā slideni slazdi nevērīgāk spertam solim. Brīžiem debesis skaidrojas, kļūst dziļi zilas. Šķiet pavasaris cenšas gādāt, lai viņa vēstnešus “Tarkšķus” iesilda saulīte, kaut ziema šādam nodomam turas pretī.

Aizvēja pusē uz skolas sakoptā, vēju nosusinātā bruģa ierodas dažādi zvēri un citi maskoti tēli. Tiem rokās instrumenti – vijole, mandolīna, akordeons, dažādu formu zvārguļi. Tos valda un izrīko budēļmāte Kristīne Karele.

Tie joko, mēļojas un dzied. Ar dažādām rotaļām un humorpilnu rituālu palīdzību tie biedē prom tumšo laiku, aicina sauli un siltumu, cenšas pierunāt dabas spēkus dot ražīgu, bagātu vasaru.

Tas nekas, ka starp viņiem ir arī Nāve. Visam savs laiks. Nāvei jāprot aizvest sev līdz visu ļauno un lieko, novecojušo un dumjo, lai dotu ceļu jaunai ražai, siltumam un sirsnībai.

Šis divu gadu laikā ir mūsu pirmais mēģinājums atkal kaut ko darīt “dzīvajā”,” stāsta “Tarkšķu” vadītāja. “Pie tam arī tuvākajā nākotnē vēl nekas cits nav plānots. Tādēļ ir īpaši svarīgi, ka esam atbraukuši vietā, kur jūtamies gaidīti un tiekam sirsnīgi uzņemti.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *